Váš nákupný košík je prázdny

Ste neprihlásený

5% zľava na prvý nákup

Využite jedinečnú akciu na prvý nákup. Registrujte sa a získajte 5% zľavu v našom E-SHOPE

05.03.2021 Ako tapetovať vliesové tapety

<p>Kr&aacute;tky n&aacute;vod, ako tapetovať vliesov&eacute; tapety</p>

Aby sme mali dokonale vytapetované, potrebujeme dokonalú stenu. Musí byť predovšetkým hladká, rovná a bez prasklín. Vliesová tapeta žiadne nerovnosti neschová, naopak, dokonale k stene priľne a skopíruje všetko, vrátane nerovností. Stena musí byť tiež čistá a bezprašná. Nalepená tapeta má veľkú priľnavosť, z toho dôvodu nesmiete tapetovať na vrstvy starej maľby, či zbytky tapiet. Nová tapeta by sa aj so starými vrstvami odlúpla.

Čo budete potrebovať na tapetovanie ?

Penetračný náter, lepidlo, ochrannú fóliu, tapetovacia stolík, či inú pracovnú plochu, nádobu na lepidlo, valček, alebo štetku na lepidlo, rezák, kovové pravítko, vodováhu, ceruzku, meter, tapetovacia stierku, úzky gumový valček, rebrík, hubku a mäkký handru.

Návod na lepenie tapety

Na podlahu prilepíme ochrannú fóliu, aby sme zbytočne nenašpinili. Celú stenu najskôr upravíme penetračným náterom. Tento náter má viac výhod. Chráni stenu proti vlhkosti, spevní podklad pre tapetu a zjednotí nasiakavosť. Nestane sa potom, že tapeta na niektorom mieste nebude držať. A zároveň nám penetrácia v budúcnosti uľahčí odstránenie tapety, pretože nedovolí lepidlu presiaknuť do omietky. V našej ponuke máte aj penetračné prostriedky.

Kým penetrácia schne, skontrolujeme, či na všetkých tapetových roliach máme rovnaké číslo šarže, čiže "batch number". Pri našich tapetách nieje problém, lebo tapety sami vyrábame. Tento údaj je zárukou toho, že tapety boli vytlačené v rovnakej sérii a majú úplne rovnakú farebnosť.

Pracovať začneme od okna. Vodováhou si urobíme značky, ktoré určí, kam nalepíme prvý pruh tapety. Zmeriame si výšku stropu a pripočítame presah: hore aj dole 5-10 cm. Odrežeme prvý pruh tapety. K prvému pruhu si pre kontrolu priložíme rozbalenú rolku tak, aby nám správne nadväzovali vzory. Tiež si tým urobíme jasnú predstavu, ako dlhé budeme rezať ďalšie pásy tapety, aby nám vzory pekne sedeli pri sebe. Preto si hore aj dole nechávame malé presahy - rezervu, ktorú neskôr odrežeme. Na stenu, len pod budúce prvý pruh, nanesieme lepidlo a starostlivo odhora priložíme tapetu. Pruh prilepíme presne pozdĺž značiek, ktoré sme si vyznačili. Vďaka tomu, že vlies je veľmi pevný materiál a tiež preto, že lepidlo sa dáva len na stenu, je možné v tejto chvíli ešte čerstvo nalepenú tapetu dousadit - dotlačiť tam, kam presne potrebujeme.

Tapetovacou stierkou tapetu dôkladne uhladíme - postupujeme od stredu k okrajom. Vyženieme tak prípadné vzduchové bublinky a vyhladíme nerovnosti. Lepidlo nanesieme pod budúci druhý pruh. Pruhy tapiet lepíme na doraz vedľa seba. Spoje dôsledne pritlačíme gumeným valčekom zhora nadol. Prebytočné lepidlo v spojoch ihneď utrieme navlhčenou hubkou a vymiešame dosucha mäkkou handričkou. Tapetu nedreme! Na poslednom pruhu v rohu si necháme presah 3-4 cm po celej dĺžke. Pruh nalepíme a pritlačíme do rohu po celej dĺžke hranou tapetovací stierky. Presah potom starostlivo odrežeme rezákom s pomocou kovového pravítka. A kraj opäť dôkladne uhladíme.

Na celej stene naraz odrežeme na hornej i dolnej tapetové presahy pomocou rezáka a kovového pravítka. Konce tapiet starostlivo uhladíme tapetovací stierkou. Všetky kraje a spoje nalepených pruhov tapiet skontrolujeme. Na dospravení detailov použijeme štetček s lepidlom a handričku či gumený valček.

Pred samotným tapetovaním si pozorne prečítajte návod od výrobcu.

Zásuvka či vypínač

Ak máme na stene zásuvku či vypínač, vypneme poistky a zložíme jej kryt i rámček. Zostane len el. krabička v stene. Otvor s krabičkou normálne přetapetujeme. Rezákom potom tapetu nad krabičkou krížom rozrežeme. Opatrným vyrezávaním potom tapetu z krabičky vyrežeme tak, aby bol menší ako rámček zásuvky. Po zostavení zásuvky či vypínača bude všetko pohľadovo dokonalé.

Tolerancia

Nezabudnite, že každá tapeta je vyrábaná s istou malou odchýlkou ​​v pravidelnosti vzore. Je to spôsobené technológiou výroby. Môže sa teda stať, že hoci pod stropom vzory spolu perfektne sedia, nižšie sa budú aj o pár milimetrov rozchádzať. Superpečlivému oku to neujde. Ale je to normálne, a budete o tom vedieť len vy. Dobrí tapetári preto vzory dotláčajú v úrovni očí.

Schnutie

Dôležité nakoniec! Pre správne schnutie neotvárajte okná, v miestnosti príliš nekúrte a zamedzte prievanu. Riskujete nerovnomerné schnutie - tapety by sa v spojoch rozchádzali. Tapety musia schnúť pomaly a rovnomerne, najmenej 12 hodín, ideálne 24.

A takýto vysledok môžete dosiahnuť :) 

tapeta izba